BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Ununoctiu

< elementul anterior < pagina principală
Informații generale
Nume, Simbol chimic, Număr atomic Ununoctium, Uuo, 118
Serie chimică: gaz nobil
Grupă, Perioadă, Bloc: 18, 7, p
Aspect:
Masa atomică: 294 u
Masa molară:
Rază atomică:
Configurație electronică: [Rn] 5f 6d 7s7p
2, 8, 18, 32, 32,
18, 8
Electronegativitate:
Structură cristalină:
Stare de agregare:
Punct de topire:
Punct de fierbere:
Capacitate calorică:
Viteza sunetului:
Densitate:
Potențial de ionizare:

Ununoctiu este Numele temporar al elementului supergreu sintetic cu numărul atomic 118; simbolul chimic corespunzător este Uuo. Număr atomicul foarte mic de atomi de Uuo obținuți până acum (3 sau 4) nu permit studierea proprietăților fizice și chimice ale elementului, dar predicțiile teoretice arată că acesta ar fi un solid radioactiv.

Istorie

Numele ununoctiu este folosit în articolele științifice ce vorbesc despre căutarea elementului cu numarul atomic 118. Este alcătuit din următoarele cuvinte: Un(unu)un(unu)octium (opt). Elementele transuranice (după Uraniu) sunt, cu excepția unor cantități microscopice, create doar pe cale artificială, și de obicei sunt numite după Numele unui cercetător sau după locul în care se află laboratorul de fizică atomică unde au fost făcute cercetările. În 1999, cercetători de la Lawrence Berkeley National Laboratory au anunțat descoperirea elementelor 116 și 118, într-o lucrare publicată în Physical Review Letters. Cercetătorii au afirmat că au efectuat următoarea reacție:

\,^{249}_{98}\mathrm{Cf} + \,^{48}_{20}\mathrm{Ca} \, \to \,^{294}_{118}\mathrm{Uuo} + 3 \; ^1_0\mathrm{n} \;

Anul următor, au publicat o retragere a celor publicate, după ce alți cercetători nu au reușit să ajungă la același rezultat. În iunie 2002, directorul laboratorului a anunțat că afirmațiile inițiale au fost bazate pe date fabricate de către principalul autor Victor Ninov.

Grupul american voia să îi dea Numele Ghiorsium, după Albert Ghiorso, înainte de a fi forțați să își retragă afirmațiile.

Pe 10 octombrie 2006, cercetători de la Institutul Rus pentru Cercetare Nucleară si de la Laboratorul Național "Lawrence Livermore" din California au anunțat în Physical Review C faptul că au detectat indirect elementul 118 produs prin colizii ale atomilor de Californiu și de Calciu.

Cei mai stabili izotopi
izo SN Semi-viață MD ED MeV PD
 Uuo {syn.} 0,89 ms
+1.07
-0.31
Uuh
Unități în SI și TPS.